Indicatie
- Pijn in het zadelgebied
- Pijn ter hoogte van het staartbeentje
Wat is het Ganglion Impar?
Het Ganglion Impar is een zenuwknoop die deel uitmaakt van het autonome of onwillekeurig zenuwstel. Het ligt aan de voorzijde op de overgang van het heiligbeen en het staartbotje. Dit zenuwsysteem staat voor een deel in voor het pijngevoel in het staartbotje en het gebied rond om de anus.
Behandeling
Tijdens de behandeling ligt u op de buik en wordt ter hoogte van de bilnaad de juiste positie voor de naald onder röntgendoorlichting bepaald. Nadat de huid is gedesinfecteerd, wordt deze verdoofd.
Vervolgens wordt de naald ingebracht, in de buurt van het ganglion van Impar. De arts controleert met contrastvloeistof of de naald op de correcte plaats staat. Vervolgens wordt er een verdovingsvloeistof, al dan niet met ontstekingsremmers (therapeutische blokkade), ingespoten met als doel het ganglion van Impar te behandelen.
Complicaties
- Bloeduitstorting: dit kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt, het veroorzaakt een blauwe plek ter hoogte van de bilnaad.
- Pijnlijke plek in de bilnaad: dit verdwijnt spontaan na twee à drie dagen. Bij hevige of langdurige pijnklachten de huisarts raadplegen.
- Pijn in de lies: door prikkeling van een zenuw in de lies. Deze pijn neemt na enkele dagen af.
- Infectie: ontsteking van de insteekplaats komt zelden voor en gaat gepaard met roodheid en pijn. Dit kan ook optreden ter hoogte van de anus. Bij koorts, raadpleeg uw huisarts.
- Gevoelsvermindering: het is mogelijk dat er een tijdelijke afname is van het gevoel in de buurt van waar behandeld is alsook rondom de aars.
- Er kunnen tijdelijke blaasfunctiestoornissen optreden.
- Bij therapeutische blokkade worden er een ontstekingsremmer (corticosteroïden) toegediend. Dit middel kan volgende bijwerkingen vertonen:
- verhoogde of verstoorde bloedsuikerspiegelwaarden. Indien u suikerziekte heeft (of bekend bent met rand verhoogde waarden) word aangeraden de eerste dagen na de behandeling regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren.
- een rood of warm gezicht
- opvliegers
- ontregelde menstruatie
- spierkrampen.
- verminderde werking van de anticonceptiemedicijnen. De pil kan gedurende één cyclus minder betrouwbaar zijn.
Resultaat
Afhankelijk van het succes van een proefblokkade wordt besloten om over te gaan tot een langwerkende blokkade. Bij een langwerkende (therapeutische) blokkade kan het effect binnen 2 dagen optreden, echter moet u er rekening mee houden dat het effect van de behandeling bij velen pas tot na 6 weken kan optreden. Daarom wordt pas na 6-8 weken het effect van de behandeling geëvalueerd.