Wat is clonidine

Clonidine is een middel dat verschillende effecten in het lichaam heeft, waardoor het voor meerdere indicaties wordt voorgeschreven, zoals bijv.: een hoge bloeddruk, migraine, opvliegers in de overgang, ontwenningsverschijnselen en pijn. 

Hoe werkt clonidine

Clonidine heeft een effect op het centrale zenuwstelsel, waar het activerende prikkels dempt. Hierdoor heeft clonidine een pijnstillend effect. Daarnaast kan Clonidine het effect van andere pijnstillers verbeteren. Op deze verschillende manieren kan Clonidine voor een betere pijnbestrijding zorgen.

Indicatie

Clonidine kan worden voorgeschreven bij chronische pijn als de gebruikelijke pijnstillers (paracetamol, NSAID’s en opiaten) onvoldoende pijnstilling geven. Clonidine is geen vervanging van de al gebruikte pijnstillers, maar zal als toevoeging worden voorgeschreven.

Contra-indicatie

Clonidine mag niet in elke situatie worden ingenomen. Patiënten met hartritmestoornissen, een trage hartslag, lage bloeddruk, verminderde nierfunctie en die tegelijkertijd anti-depressiva gebruiken, hebben een risico als zij clonidine gebruiken. Overleg daarom altijd met uw behandelend arts als u genoemde klachten heeft of als deze op een later tijdstip ontstaan. Uw behandelend arts kan dan samen met u kijken of het gebruik van clonidine nog raadzaam is. 

Bijwerkingen

Clonidine heeft helaas ook bijwerkingen. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, sufheid, slaperigheid, een lage bloeddruk en een droge mond. Minder vaak komen voor: neerslachtigheid, hoofdpijn, misselijkheid, obstipatie, braken, erectiestoornissen, nachtmerries, hallucinaties en jeuk. Bij plotseling staken van clonidine kunnen klachten optreden. Het is daarom van belang om in overleg met uw behandelend arts het middel af te bouwen of te stoppen

Zwangerschap

Clonidine heeft effect op het kind tijdens zwangerschap en gaat over in moedermelk. Daarom wordt het afgeraden clonidine te gebruiken bij zwangerschap of het geven van borstvoeding. Clonidine mag alleen worden ingenomen na overleg met een arts.

Verkeer

Clonidine kan duizeligheid en sufheid geven als bijwerking. Hierdoor kan uw rijvaardigheid licht tot matig beïnvloed worden. U mag de eerste twee weken na starten of verhogen van de dosering geen auto rijden. Ook is het aan te raden om hier rekening mee te houden bij risicovol machinaal werk. Indien u na twee weken nog steeds een verminderd concentratievermogen bemerkt, moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Wees u er van bewust dat uw verzekeraar in geval van schade in het verkeer, bij gelijktijdig gebruik van clonidine, de kosten niet of beperkt zou kunnen vergoeden.

Gebruik

Clonidine wordt meestal één of twee keer per dag voorgeschreven, maar kan bij ernstige pijn tot vier keer per dag worden voorgeschreven. Als u start met Clonidine begint u vaak in een lage dosering. In samenspraak met de arts wordt deze dosering opgehoogd tot het gewenste effect is bereikt. Uw bloeddruk kan ontregelen met veranderingen in dosering, daarom mag clonidine niet zomaar worden gestopt of opgehoogd. Overleg bij vragen of onduidelijkheden altijd met uw behandelend arts.