Wat is een whiplash?
Bij een whiplash is er sprake van een tijdelijke kwetsing van het steunweefsel, bindweefsel en/of de spieren van de nek. Deze kwetsing ontstaat door een voor- achterwaartse beweging van de nek. Vaak hebben patiënten klachten, terwijl er bij lichamelijk onderzoek of met behulp van röntgendiagnostiek geen afwijkingen gevonden worden. Dit maakt het lastig om de diagnose whiplash te stellen.
Symptomen
Een whiplash kan verschillende klachten geven. Typische klachten zijn nekpijn en hoofdpijn. Andere vaak voorkomende klachten zijn:
- stijfheid van nek en schouders
- duizeligheid
- moeheid en klachten over het geheugen
- pijnklachten van schouders en armen
- doof gevoel of tintelingen in de armen
- klachten over het zien, het gehoor, oorsuizen
Bij erge nekpijn die lang aanhoudt kunnen sommige patiënten problemen met slapen krijgen en veel angst en stress ervaren.
Oorzaken
Klachten ontstaan na een voor- achterwaartse beweging van de nek. Deze beweging kan bijvoorbeeld optreden bij (auto-)ongevallen, zoals bij een aanrijding van achteren of van de zijkant. Hierdoor ontstaat een tijdelijke beschadiging van de weke delen (steunweefsel, bindweefsel en/of spieren) van de nek.
Risicofactoren
Een whiplash is niet te voorkomen. Het wel of niet krijgen van een whiplash en de ernst van de whiplash heeft niks te maken met de snelheid van de auto, van welke kant de auto wordt aangereden (voor of zijkant), het wel of niet hebben van hoofdsteunen of de plek in de auto waar men zit.
Diagnose
De diagnose whiplash wordt gesteld op basis van de anamnese, omdat bij lichamelijk onderzoek en röntgenonderzoek geen afwijkingen worden gezien. Het is aangetoond dat wanneer er bij whiplash klachten tijdens het lichamelijk onderzoek door de arts geen afwijkingen worden gevonden, het ook niet zinvol is om röntgenfoto’s of scans van de nek te maken. Dit geldt ook voor mensen die langdurige whiplash klachten hebben.
Behandeling
Er is geen specifieke pijnbehandeling voor patiënten met whiplash klachten. Het is belangrijk dat patiënten met een whiplash zoveel mogelijk hun normale activiteiten blijven doen, echter zal het nodig kunnen zijn dat tussendoor rustmomenten ingelast worden. Mensen die niet actief hun (nek)spieren gebruiken, houden namelijk langer klachten. Het gebruik van een halskraag wordt daarom ook afgeraden. Het is door middel van onderzoek niet aangetoond dat injecties in de nek voldoende pijnvermindering geven. In bepaalde situaties kan er bij aanhoudende klachten worden gekozen om toch een proef pijnblokkade uit te voeren. Omdat sommige patiënten door langdurige klachten in een spiraal van angst, stress, stemmingsafwijkingen en slaapproblemen komen, kan het van belang zijn om een neuropsychologisch onderzoek te doen.